Чай и витамини

22114Чай и витамини.

В чая се срещат почти всички витамини. В него присъства провитамин А – каротин, важен за нашето зрение и най-нежните лигавици – нос, гърло, ларинкс, бели дробове, пикочно-половите органи.

В чая е представена и обширната група на витамин В. Витамин В1 (тиамин) допринася за нормалното функциониране на цялата наша нервна система, а също така взема участие в регулиране дейността на повечето жлези с вътрешна секреция – бъбреци, щитовидна жлеза и полови органи. Този витамин има благоприятно въздействие за болните от диабет, язва на стомаха и подагра.

Витамин В2 (рибофлавин) прави кожата ни красива, еластична, предотвратява или намалява нейното белене , изсъхване, а също така облегчава излекуването на екземи. Освен това рибофлавинът се използва при лечение на тежки заболявания на черния дроб: бронзовата болест, цирози, хепатит, диабет, а също и при дистрофия на миокарда.

Към групата на витамини В принадлежи и пантотеновата киселина – витамин В15, спиращ развитието на кожни заболявания (дерматити) и особено важното за нашия организъм – като катализатор на всички процеси на усвояване на постъпващите вещества. Накрая близка до тази група е и никотиновата киселина (витамин РР) – противоалергичен витамин, много устойчив на високи температури и добре разтворим във вода. От този витамин особено се нуждаят хора, системно употребяващи в храната си царевица или изчистен ориз, в които витамин РР почти напълно отсъства. Съдъжанието на никотинова киселина в чая е изключително голямо, сто пъти повече от витамин В1.

Да не забравяме и високото съдържание на  витамин С. В пресния чаен лист той е 4 пъти повече, отколкото в сока на лимона и портокала, но при фабричната обработка част от витамин С естествено се губи. И въпреки това от него остава немалко, особено в зелените и жълтите чайове, в които аскорбиновата киселина е 10 пъти повече отколкото в черните. Основният витамин в чая е витамин Р. Витамин Р (или С2) в комплекс с витамин С рязко усилва ефектвността на аскорбиновата киселина, способства за нейното натрупване и задържане в организма, а също така помага за усвояване на витамин С.

Почти на всички продукти от чай, съдържащи катихини, в това число чайни оцветители, е присъща така наречената Р-витаминна активност, т.е. способност да действат като витамин Р. Витамин Р укрепва стените на крвоносните съдове, педотвратява вътрешните кръвоизливи.

По съдържание на витамин Р чаят няма равен на себе си в растителния свят, в това отношение е много по-богат от елдата (85 единици в чая, 61 в елдата). Най-голяма Р-витаминна активност притежава зеленият чай. Но не само в зеления, но и в черния чай, особено във висококачествените сортове, се съдържа витамин Р.

Изпивайки 3-4 чаши хубав силен чай, ние снабдяваме организма си с дневната профилактична доза витамин Р. Важен за нас е и съдържащият се в чая витамин К, способстващ образуването в черния дроб на протромбин, необходим за нормалното съсирване на кръвта.

Share